Снимка: БулфотоВ Хърватия няма прошка за корупция, независимо дали си бил

...
Снимка: БулфотоВ Хърватия няма прошка за корупция, независимо дали си бил
Коментари Харесай

Бивш премиер на Хърватия е осъден на 8 години затвор за корупция

Снимка: Булфото

В Хърватия няма амнистия за корупция, без значение дали си бил част от властта и си управлявал страната.

Бившият хърватски министър председател и водач на Хърватската демократична общественост (ХДО) Иво Санадер е приет за отговорен и наказан на 8 години затвор за заграбване на пари посредством маркетинговата организация ``Fimi Mediа``, оповестява БГНЕС, базирайки се на хърватски медии.

Партията му също беше приета за виновна за корупция.

Преди четири години процесът за източване на пари от държавни институции посредством маркетинговата организация беше възобновен, откакто Върховният съд анулира присъдата от 2014 година

Санадер беше премиер от 2003 до 2009 година и изведе страната по пътя към НАТО и Европейския съюз. През 2009 година той заяви, че подава оставка от поста министър председател и от длъжността ръководител на Хърватската демократична общественост, без да дава аргументи за това.

Според обвиняването, бившият министър председател е провел незаконна група за прикриване на противозаконни финансови покупко-продажби. " От 24 милиона куни 8 млн. са били изхарчени за ХДО, част от тях за пътешестване на Санадер до Съединени американски щати и за правосъдни каузи ", се споделя в изказване на обвиняването.

Наказателният съд го призна за отговорен и за това, че до момента в който е бил министър председател, е оказал напън върху кабинета на страната да купи постройка в Загреб на два пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Правителството се съгласило да заплати към 10 млн. евро за парцела, а 2,3 млн. от сумата били прибрани от Санадер.

Неговата някогашна партия ХДО, която в този момент е на власт в страната е санкционирана с 3,5 млн. куни от съда и също по този начин би трябвало да върне към 14 млн. куни нелегално получени средства.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР